In etica, este intotdeauna usor sa faci ceea ce trebuie cand stii cu mult timp inainte ceea ce sustii

“Plateste-ti fiecare datorie, ca si cum Dumnezeu ar fi scris factura”. Ralph Waldo Emerson.

In articolul anterior iti spuneam ca o sa abordez subiectul eticii.  Etica in achizitii si un pic mai mult, dupa cum te-am obisnuit.

Teoria despre etica poate ca o stii. O stiu si eu insa nu imi doream sa iti vorbesc acum despre Codul de conduita, despre conflicte de interese… si nici despre lista de cadouri primite de Craciun (daca si la tine in companie se practica asta). Sunt convinsa ca esti satul de asta!

Imi doream sa surprind esenta eticii, sa ajung la factorul fundamental, la latura umana, proprie, individuala; acolo unde, daca actionezi, tu, singur, si fara nici o influenta externa, poti sa vezi imediat rezultate.

Acolo unde ai posibilitatea sa schimbi ceva, poti sa simti ca ai puterea sa produci efecte.

Deoarece, mai mult decat orice, prin acest blog, si prin trainingurile care vor urma, asta imi doresc: sa incepem sa avem incredere in noi; sa constientizam ca singura putere care conteaza este cea interioara! sa schimbam perceptii, sa creem reputatie!

Iar un alt motiv este pentru ca statutul unei profesii, mai ales cea a noastra, este intarit prin actiuni etice a profesionistilor in achizitii. Cand mai multe persoane formeaza un grup profesional, sau asociatie, sau o comunitate, actiunile lor devin vizibile si sporesc, intensifica statutul profesiei. Devin punct de referinta si au posibilitetea de a schimba perceptiile despre profesie.

Gandindu-ma la asta, m-am trezit ieri in mijlocul intersectiei, cu masinile claxonand asurzitor in jurul meu. Ce Dumnezeu, doar nu am trecut pe rosu, mi-am spus. Nu sunt chiar atat de iresponsabila..ba din contra: de cand am copiii conduc mai mult decat regulamentar.

Si totusi, chiar trecusem pe rosu!

Ajunsa in parcare, am stat sa ma gandesc cum de am ajuns in situatia asta.

Si mi-am dat seama ca, fiind tot timpul pe fuga, contra cronometru, intre serviciu, gradinita, casa, incepusem in ultima vreme sa fortez galbenul. Intr-o saptamana o data, urmatoarea de doua ori, apoi tot mai des, pana a devenit aproape o regula. Exceptia era sa opresc.

De la asta, pana la a trece pe rosu, a fost doar un pas.

De la o abatere minora in faza incipienta, prin repetare devine obicei si, fara sa iti dai seama, poti ajunge la un moment dat la erori grave, care sa iti schimbe complet viata.

Ti s-a intamplat si tie sa ajungi sa faci anumite lucruri fara sa iti dai seama cum ai ajuns sa le faci? Sa realizezi ca inconstient ai facut anumite lucruri?

Eu am realizat in acel moment, cand am trecut pe rosu, ca acesta este raspunsul la articolul meu. Despre asta este vorba si in etica. Lucrurile marunte ne ridica sau ne distrug. Etica nu se bazeaza pe recomandari, este un obicei pe care il cultivi facand intotdeauna lucrul potrivit, zi de zi, saptamana de saptamana, an de an.

Care este totusi idea cu aceasta discutie despre etica?

Avem legi, avem norme de aplicare ale acestora, avem proceduri interne si instructiuni de lucru si avem autorităţi cu rol de de supraveghere şi control a procesului de achiziţie. De ce mai este necesar să elaboram şi un cod de conduita etica?

Cum ma ajuta pe mine subiectul acesta?

În primul rând, buna reputaţie este un capital extrem de delicat, atât pentru o persoană individuală, cât şi pentru o companie. Se construieşte cu greu, prin efort susţinut, şi dispare repede, la cel mai mic pas necugetat. Iar reputaţia de imoralitate în afaceri duce la gonirea clienţilor, la reticenţa colaboratorilor, la reducerea sanselor de a progresa in aceasta profesie.

De-asta este aceasta presiune pe buyeri. De-asta unii dintre noi probabil nu dorm noaptea, chiar daca, in sinea lor stiu ca nu au gresit cu nimic.

Dar, cum sa fii sigur de asta? Ca nu ai gresit cu nimic?

Cum sa faci sa nu ai niciodata aceasta grija?

Cum sa faci sa nu trebuiasca sa iti mai pui niciodata intrebari despre etica sau morala?

Ce nu ar trebui sa facem in goana noastra pentru atingerea obiectivelor?

Realitatea este ca traim intr-o lume complexa si imprevizibila. Nu ne mai putem baza pe planuri si predictii, nu ne mai putem baza pe clasa politica, pe sistemul de invatamant, pe justitie. O simti si tu, sunt sigur. Suntem solicitati sa muncim in moduri diferite fata de cum eram obisnuti in trecut. In acest context, singura parte din sistem la care ne putem conecta si pe care putem conta se afla in interiorul nostru.

Paradoxul este ca aceasta este partea care, pentru cei mai multi oameni, ramane neexplorata. Si de aici apar si problemele.

Si, ajungand in acest punct, articolul a prins forma si a inceput sa se astearna pe hartie.

Factorul zero este sa fim in acord cu noi insine.

Factorul zero este sa ne ascultam constiinta.

Factorul zero este INTEGRITATEA.

Scopul este linistea interioara.

Abraham Lincoln a spus odata: “Cand las jos fraiele acestei administratii vreau sa-mi ramana un singur prieten. Si acest prieten este in mine insumi”.

Asta inseamna sa fii integru. Sa fii o fiinta intreaga, completa. Provine din latinescul “integer”, insemnand intreg, conditia perfecta (whole). Sa mergi in aceeasi directie in care merg gandurile  si sentimentele tale.

 

Sa fii in concordanta cu tine insuti.

 

Acesta este scopul integritatii: acea congruenta personala, acel simt personal al directiei, rezolvarea conflictului interior.

Dupa cum o companie functioneaza mai bine atunci cand toate grupurile din interiorul sau coopereaza si lucreaza pentru acelasi scop, tot asa si individul functioneaza mai eficient atunci cand fiecare “parte” a sa coopereaza cu celelalte.

Sigur, recunosc ca nu stiu pe nimeni care sa se afle in acord cu sine tot timpul. Exista insa o modalitate de a face pasi catre congruenta cu sine, atunci cand te gasesti in impas, in dezacord.

Robert Dilts, unul dintre cei mai renumiti formatori in NLP (neuro linguistic programming) a dezvoltat un model de schimbare creat initial de catre Gregory Bateson, antropolog si autor al cartii Catre o ecologie a mintii.

Acest model arata nivelurile logice, naturale ale schimbarii, modul in care trebuie sa procedezi pentru a obtine acordul.

nivelurile logice ale schimbarii

Prin aceasta piramida, Dilts spune ca, pentru a schimba actiunile de la baza piramidei, este nevoie sa faci o schimbare la varful acesteia. Pentru a fi eficienta si de durata, schimbarea trebuie sa se produca la un nivel cat mai inalt.

Scopul genereaza Identitatea.

O data asumata, Identitatea dezvolta Convingeri si Valori.

Convingerile, valorile noastre personale, se sprijina pe o serie de abilitati, de capacitati.

Acestea determina apoi Comportamentele, care dau nastere la Actiuni producand o schimbare in mediul exterior.

Actionand la nivelul scopului, obtii rezultate la nivelul actiunilor si a impactului in mediul exterior.

Uite, iti dau un exemplu, cazul real al unui prieten de-al meu.

Era furios ca nu poate sa ii spuna direct, in fata, sefului sau, ceea ce vrea cu adevarat sa spuna. Nu neaparat critica, ci chiar si opinii profesionale. Este foarte bun in profesia lui, si chiar respectat la munca. Se conta pe el, deci nu era intr-un pericol real.

Vorbind, in cadrul unei sedinte de coaching, si-a dat seama ca are une blocaj mental, generat de convingerile care i-au fost “implantate” din copilarie. Imi spunea ca, parca dintr-o data, a auzit-o pe mama lui, de parca ar fi fost langa el, cum ii spunea: “capul plecat sabia nu-l taie”. Cu asta a crescut, toata copilaria lui. I s-a creat convingerea ca daca “ridici capul” daca ai o parere diferita, esti amenintat, nu esti in siguranta.

Asta a determinat convingerea ca daca isi pastreaza pentru el opiniile si nu isi expune punctul de vedere, este in siguranta. Ceea ce a generat un comportament “impaciuitor”, format din atitudini, zi de zi de “acord” cu parerea altora.

Dar in complet dezacord cu el insusi.

 

Ce identitate si-a asumat el, in acest caz? Cea de “yes man”, corect? (e prima care mi-a venit in minte, cu siguranta poate fi spus si altfel).

Acum, gandeste-te la o situatie proprie tie. De cate ori ti-ai spus: de maine ma las de fumat? Sau de maine intru la regim? Sau de maine incep sa fac sport? De maine ma voi intalni mai des cu prietenii. De maine nu mai lucrez peste program. Si tot asa, exemplele pot continua…

De cate ori chiar ai reusit sa faci ce ti-ai propus? Si daca chiar ai facut, cat timp te-a tinut?

Lipsa succesului constant pe acest nivel se inregistreaza  tocmai pentru ca actionezi la nivelul actiunilor. Pentru success continuu, pentru schimbarea de durata, trebuie sa actionezi la nivelurile superioare.

In cazul prietenului meu, degeaba isi spunea el in fiecare zi: “gata, de maine voi spune tot ce gandesc, fie ca e in acord, fie ca e in contradictoriu cu ce zic ceilalti”. Pentru a reusi, el avea nevoie de o actiune la varful piramidei.

Ce a facut el, a fost sa isi defineasca clar scopul: sa am liniste sufleteasca. Sa nu ma mai framant.

Din acest scop, a identificat o identitate de om integru, intreg.

Si a inceput sa lucreze la convingeri: “linistea sufleteasca o obtii atunci cand spui ceea ce gandesti”; “oamenii apreciaza persoanele care isi sustin parerile”. “am un rol important in organizatie deci chiar se conteaza pe opinia mea sincera…poate ca ceilalti chiar nu isi imagineaza alta perspectiva”.

I-a fost apoi usor sa se gandeasca la ce capacitati,ce aptitudini ar trebui sa aibe pentru a reusi, pentru a se potrivi cu comportamentul sau: sa aibe dictie, sa vorbeasca fluent, sa fie analitic si sucinct; sa isi imbunatateasca capacitatea de prezentare etc…

Treptat, comportamentul i s-a schimbat.

A facut un curs de public speaching, ceea ce i-a dat increderea sa mearga mai departe. A aprofundat Power Point-ul si “arta scrisului”. A lucrat la carisma. A inceput, usor usor, sa faca intotdeauna ceea ce simtea.

A inceput sa isi spuna preferintele, incepand de la alegerea modului in care sa isi petreaca weekendul.

A ajuns sa isi spuna deschis si fara emotie parerile.

Noul comportament a generat in mediul lui exterior actiunile pe care si le dorea.

 

Aceasta este Solutia si in cazul Eticii.

Schimbarea trebuie sa se produca de la varful piramidei, incepand cu scopul tau.

 

Remarca lui Don Meyer este elocventa: “Este intotdeauna usor sa faci ceea ce trebuie cand stii cu mult timp inainte ceea ce sustii.”

Ok, mai ai rabdare sa facem un exercitiu si pentru etica?

O sa merg tot pe linia de integritate, dar nu iti ascund ca pot fi gasite mai multe drumuri.

Sa presupunem ca scopul tau este sa fii credibil.

Pentru asta, ai nevoie de identitatea de om integru.

Iau nastere o serie de valori si convingeri (motivatia, practic): “oamenii integrii au success in tot ce isi propun”; “oamenii integri sunt oameni influenti”; “oamenii integri castiga usor increderea celorlalti”; “oamenii integrii dorm linistiti noaptea”; si am mai putea continua.

Ok, de ce capacitate, aptitudini ai nevoie pentru a fi integru: capacitatea de analiza, de introspectie (ce vreau eu de fapt?); capacitatea de a-ti asculta intuitia; capacitatea de a te exprima verbal; abilitatea de a vorbi cursiv. Abilitatea de a lua decizii rapid.

Aceste abilitati, capacitatei slefuite zilnic, dau nastere la comportamente: iti asculti intuitia incepand cu lucrurile cele mai marunte; esti drept si cinstit cu toata lumea, chiar daca ai de pierdut; esti onest chiar si cu copiii; cand ai ceva de spus despre cineva, vorbesti cu el si nu despre el…

Actiunile care iau nastere din aceste comportamente sunt: ii tratezi la fel de bine si pe cei de la care nu ai nimic de castigat; esti transparent cu ceilalti; esti aceeasi persoana si cand esti in public, si cand esti cu tine insuti; recunosti cand gresesti, fara a-ti cere cineva asta; faci fata deciziilor dificile, chiar daca asta implica un cost personal.

Poti aplica acest exercitiu la nivelul orcarei actiuni pe care vrei sa o generezi in exterior. Chiar te rog sa faci exercitiul cu ceva ce iti doresti de mult sa schimbi.

Si, in cazul eticii, a integritatii, ingredientul secret este perseverenta.

Daca persisti in a face intotdeauna lucrul potrivit in orice caz minor, vei ajunge sa nu mai trebuiasca sa iti pui intrebari despre etica sau morala.

Daca astepti insa pana la un eveniment major, de criza, fara a-ti fi stapanit pana atunci scaparile de etica, te pui in pozitia de a pierde.

Daca vrei sa ai reputatia unei persoane etice, daca vrei sa devii un om integru, apreciat pentru corectitudine si onestitate, daca iti doresti sa scapi de cosmaruri si mustrari de constiinta, de intrebarea “ o fi bine, o fi corect?” fa chiar acum primi pasi.

Sunt 2 pasi foarte simpli:

  1. Masoara-ti integritatea.  Analizeaza, timp de o saptamana, lucrurile marunte. Noteaza-ti de cate ori faci unul din urmatoarele lucruri:
  •   Nu spui intregul adevar
  •   Nu te tii de cuvant
  •  Lasi o sarcina neterminata
  •  Nu iti recunosti greseala, chiar daca altii nu observa sau nu ti-o cer.
  •  Vorbesti despre oameni si nu cu oamenii.
  • Imprastii zvonuri
  • Generezi scuze
  • 2.    Aplica exercitiul cu piramida logica a schimbarii. Dar incearca sa gasesti si alte variante, exista “drumuri” multiple. Si cele mai eficiente, cele pe care le vei si implementa cu entuziasm, sunt cele descoperite de tine, aplicabile tie.

 

Daca merita? O sa iti dau un citat din John Maxwell: “multi reusesc momentan prin ceea ce stiu, unii reusesc temporar prin ceea ce fac; dar putini reusesc permanent prin ceea ce sunt.”

 

Cu prietenie,

Alina

 

PS   da-mi te rog un reply cu exercitiul pe care l-ai facut. Cum ti s-a parut? Care parte ti-a fost cel mai usor de facut gasit si ce ti-a fost cel mai dificil?

 PPS  daca consideri articolul util, trimite-l te rog si prietenilor tai. Cu cat ne strangem mai multi, cu atat mai puternica va fi comunitatea noastra si cu atat vom avea mai multe sanse sa ii ridicam statutul si sa obtinem recunoasterea pe care o meritam. Sa scapam de statutul de functie suport.

 PPS  inca mai este valabila oferta de coaching, lansata in articolul anterior. Expira sambata 13 Decembrie. De luni 16.12.2013, cel tarziu, incep sedintele gratuite cu cei inscrisi pana in acest moment.

You may also like

Alina Ionita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *