Ce este Coaching-ul?

In mintea noastra, cuvintele au anumite asocieri.
Fiecare dintre noi alegem ce semnificatie dam lucrurilor care ni se intampla, aceasta asociere purtand in psihologie numele de reprezentare (mentala). Problema este ca aceste reprezentari sunt limitative, te blocheaza sa vezi lucrurile numai intr-un anumit mod. Iar pentru ca acestea au o puternica incarcatura emotionala, afectiva, celelalte fatete ale realitatii devin invizibile pentru tine. Coaching-ul, prin intrebari deschise, te ajuta sa vezi si alte laturi ale realitatii aparent inexistente si astfel sa mergi catre solutia problemei cu care te confrunti.
Munca unui coach adevarat este o munca de minerit…. o munca de indepartare a zgurii, stratificatiilor si impuritatilor… in cautarea a ceva ce noi detinem deja, ceea ce ne face integri si fericiti: solutia si vointa de a face ceea ce iti doresti.
Poarta acest nume, pentru ca s-a nascut din sport, unde s-a observat ca sportivii au rezultate mai bune atunci cand sunt abordati cu intrebari deschise legate de cum isi pot imbunatati performanta, fata de abordarea in care antrenorul le oferea solutii pentru a o corecta. Astfel, in loc sa se concentreze asupra a ceea ce au gresit, sportivii se gandesc la ce pot face mai bine sau diferit in urmatoarea competitie.
Este sinonimul discutiei socratice. Ce facea Socrate? Isi ajuta discipolii sa descopere adevarul, solutia, numai prin adresarea unor intrebari potrivite. Ii asculta activ, total detasat de problema lor, nu ii judeca, nu le sugera raspunsul. Ii ghida practic sa gaseasca cea mai buna solutie pentru ei.
Coach-ul este un antrenor al mintii, o oglinda.
Coach-ul ii da numai ajutor clientului sa isi gaseasca propriile solutii. Si singurele care conteaza.
Osho spunea ca noi avem deja toate raspunsurile, stim deja ce este mai bine pentru noi. Trebuie doar sa ne ascultam si sa ne punem intrebarile potrivite, pentru ca numai atunci cand gasim noi solutia o vom si implementa cu entuziasm.

Ce nu este Coaching-ul?

Nu este un consilier, la care mergi pentru expertiza sa intr-un anumit domeniu. De la care astepti si primesti solutii.
Nu este psihoterapeut, care se concentreaza pe gasirea cauzelor starilor emotionale, a problemelor clientului.
Nu este mentor, care iti impartaseste din experienta sa si te ajuta sa mergi pe cai deja batatorite de el, sustinandu-te sa ii egalezi performanta.
Nu este nici trainer, activitate ce presupune transmiterea unor cunostinte din partea unui expert si insusirea lor prin practica, de catre cursant. Ba chiar se spune ca in momentul in care ai solutia pentru client, nu mai esti coach.
Spre deosebire de psihoterapeut, coach-ul te ajuta sa iti concentrezi atentia spre viitor, spre solutie si nu spre trecut, spre identificarea cauzelor problemelor tale.
Spre deosebire de consilier, coach-ul te insoteste in dialog, pentru ca tu sa gasesti singur solutiile pentru a-ti atinge obiectivul propus.
Practic, coach-ul te insoteste catre solutie, aplicand intrebari si tehnici menite sa iti schimbe paradigma, sa iti ofere si alte perspective pe care, datorita credintelor, convingerilor si reprezentarilor individuale, nu mai esti capabil sa le vezi.

Cum te ajuta coaching-ul in activitatea de achizitii?

In relatia cu clientii interni, in identificarea specificatiilor si a nevoilor reale pe care acestia le au. Coaching-ul te invata:
  • Sa asculti activ, autentic, sa intri in conexiune cu clientul si sa inspiri incredere
  • Cum sa folosesti arta intrebarilor pentru gasirea nevoilor reale ale clientilor
  • Care sunt intrebarile potrivite pentru elaborarea specificatiilor
  • Cum sa transpui in matricea de selectie interesele reale ale clientilor
  • In negocierea cu furnizorii, in gasirea interesului comun si depasirea problemelor.
  • Doar ca este adanc ascunsa sub un strat gros de convingeri si credinte limitative. Coaching-ul te ajuta:
    • Sa iti identifici obiectivele tale reale, directiile de actiune in care vrei cu adevarat sa te indrepti
    • Sa iti descoperi punctele forte si resursele pe care le ai la dispozitie pentru indeplinirea obiectivului
    • Sa iti schimbi convingerile limitative cu unele care sa iti sustina scopul si intentiile
    • Sa depasesti piedicile si sa vezi cum arata obiectivul indeplinit
    • Sa gasesti echilibrul work-life
    • Sa obtii maturitate emotionala
    • Sa iti iei viata in propriile maini si sa scapi de victimizare
  • Coaching-ul te ajuta sa:
    Sa asculti activ, deschis, autentic pozitia furnizorilor
    Sa folosesti arta intrebarilor pentru identificarea structurii de pret si gasirea intereselor reale ale furnizorilor
    Sa iti dezvolti o atitudine orientata spre gasirea comuna de solutii versus o abordare agresiva si concentrare pe pozitii.
    In cresterea performantei individuale. Cea mai mare revelatie din coaching este: Clientul are deja  solutia!

Oferta noastra

Tipuri de coaching:
  • reparatoriu (am o problema, un obiectiv si caut solutii);
  • de mentenanta (mentine flexibilitatea in gandire si orientarea catre solutii);
  • de performanta/excelenta (depasirea limitelor si extinderea viziunii).
Desfasurare: dupa cum premisa coaching-ului este ca fiecare client este unic, cu provocari si cu resurse unice, tot asa si sedintele de coaching se recomanda a fi adresate individual, in functie de complexitatea obiectivelor clientului.
Ce putem garanta este ca procesul functioneaza indiferent de persoana si obiectiv.
In functie de cat de clar, de complex este obiectivul clientului, ar putea dura una sau mai multe sedinte de coaching pentru gasirea solutiilor.
Pentru a obtine rezultate maxime de la procesul de coaching (identificarea si gasirea cailor de rezolvare atat pentru problema declarata cat si pentru cea reala), recomandarea este sa considerati 3-4 sedinte de coaching, cu o distanta de 5-7 zile intre ele (pentru a permite procesului de introspectie inceput sa lucreze).
Durata sedinta: la fel, in functie de complexitatea si claritatea obiectivului, o sedinta poate dura 50 minute sau 90 de minute.
Prima sedinta are o durata de 90 minute.
Tarife:
  • Tarif standard: 150 RON/sedinta
Pretul difera in functie de numarul de sedinte contractate, stabilite impreuna cu coach-ul, dupa prima sedinta de definire a obiectivului.